Canari

Sunt pasari de colivie extrem de apreciate si arhicunoscute. Toata lumea leaga numele lor de trilurile lungi si deosebite, dar si de penajul atragator si colorat. Nu sunt pasari pretentioase insa au nevoie de ingrijire specifica, asa cum vom vedea.
Canarii sunt originari din insulele din Oceanul Atlantic, de la care si-au luat si numele: „Canare”. Sunt domesticiti de peste 500 de ani cand spaniolii au invadat aceste insule. Au fost repede remarcati de soldati deoarece aveau un colorit placut, cantau triluri vioaie si erau usor de imblanzit. Soldatii i-au luat si adus pe continent pentru a-i face cadou doamnelor si astfel au inceput sa fie apreciati si in Spania, unde erau numiti "micuta pasare de zahar”. In timp popularitatea lor a crescut continuu spaniolii ajungand sa ii exporte in toata Europa. In timpul acestor 500 de ani s-au facut numeroase selectii si au aparut multe mutatii, astfel ca astazi exista multe specii de canari. In mediul natural canarii sunt pasari solitare. Indivizii de sex opus se intalneasc doar in perioada in care se imperecheaza. Tot atunci masculii se intrec in cantat, dar se razboiesc si fizic. Daca doriti sa aveti un canar cantator atunci cel mai bine este sa il tineti singur. Un canar mascul singur va canta pentru a atrage femelele sau pentru a-si descuraja adversarii. El va fi multumit doar cu prezenta dumneavoastra. Nu ii place linistea asa ca orice sunet din incapere va fi apreciat de el, multi crescator au observat o pasiune deosebita a canarului pentru sunetul scos de aspirator, pe care musai trebuie sa il combata, astfel cantatul se dovedeste a fi tare infocat.
Cand plecati de acasa este bine sa ii lasati pornit un radio, pentru a avea putin sunet de fond. In padurile din mediul natural linistea nu se asterne decat cand este un pericol in zona, in rest e mereu zumzet. Doi masculi tinuti impreuna inseamna dezastru. Chiar si daca au fost crescuti de tineri. Sunt pasari foarte teritoriale, si dupa cum spuneam solitare. Doi masculi pot fi tinuti in aceeasi locuinta cu conditia sa nu se vada, doar sa se auda. Astfel isi intensifica si cantatul. Un cuplu poate fi tinut impreuna insa in acest caz, masculul avand deja femela langa el nu se va mai stradui sa atraga prin cantat. De asemenea oglinzile amplasate in colivie diminueaza frumusetea si durata trilurilor. Canarii traiesc aproximativ 10-15 ani asa ca achizitionarea unuia este un angajament pe termen lung. Colivia in care va sta va fi casa si mediul lui pentru toata viata. Asa ca intotdeauna alegeti o colivie spatioasa (in acest caz prea mare nu e daunator). Din pacate adesea vad canari chinuiti in colivii minuscule.
O colivie pentru canari trebuie sa fie mai mult lunga decat inalta. Ei au zborul in plan orizontal, nu vertical ca si papagalii. Deci o colivie pentru papagali nu este buna si pentru canari. Lungimea minima pentru o singura pasare ar trebui sa fie de 40-50 cm, latimea de 20-25 cm, iar inaltimea de 30-35 cm. Bineinteles cu cat este mai mare cu atat mai bine. Canarii sunt pasari vioaie si au nevoie de multa activitate. Volierele sunt ideale deoarece ofera spatiu din belsug, iar canarii fac casa buna si cu alte pasari. Gratiile coliviei sa fie apropiate, pentru a preveni evadarile. Amplasati colivia cu o latura la perete, pentru ca pasarea sa se simta mai in siguranta. Colivia nu trebuie sa fie in bataia directa a soarelui, dar este bine sa fie intr-un loc luminos. Ferita de curentii de aer si de prea multa forfota sau alte animale (pisici, caini). totusi un canar prefera compania omului, asa ca o camera prea izolata dauneaza caracterului si sociabilitatii pasarii. In colivie se vor mai afla hranitori si adapatori, amplasate de obicei in capetele opuse ale coliviei. Stinghii si ramurele sa fie si ele prezente.
Canarii nu se pot catara ca papagalii, deci au nevoie de mai multe suprafete unde sa se aseze, la diferite nivele. Atentie insa sa nu supraaglomerati colivia cu accesorii si sa furati din spatiul destinat zborului. Stinghiile pot fi din plastic, lemn sau ramurele naturale. Evitati lemnul de cires si cedru pentru ca este toxic, insa puteti folosi salcia, marul, plopul si aninul. Crengile naturale trebuie sa fie bine uscate, spalate si dezinfectate. Daca amplasati bete la nivele diferite aveti grija ca acestea sa nu fie unul deasupra celuilalt sau deasupra recipientelor cu hrana, pentru a preveni caderea fecalelor in mancare sau pe pasarile aflate la un nivel inferior. Un os de sepie sa fie mereu prezent in colivie, deoarece este o sursa excelenta de calciu, mai ales pentru femelele care fac oua. Canarii naparlesc pe perioada verii (iunie-septembrie). Este o perioada stresanta pentru organismul lor, iar dumneavoastra trebuie sa ii sustineti. In aceasta perioada au nevoie de o hrana mai bogata in proteine, pentru cresterea sanatoasa a penelor noi, si in vitamine, pentru a sustine efortul deosebit al organismului. Acum sunt mai sensibili si la variatiile de temperatura asa ca asigurati aceeasi temperatura pe toata perioada (aceeasi cu acre a fost obisnuit canarul si in restul anului). Secretiile hormonale ale canariilor sunt puternic influentate de lumina. In afara sezonul de naparlire (vara) se poate intampla sa induceti dumneavoastra acest proces, prin expunerea prelungita a pasarii la lumina. Realizata zile la rand ii va spune canarului ca este vara si atunci va initia procesul, si nu e deloc natural si favorabil sanatatii lui. Baile sunt preferatele lor, deoarece canarii tin foarte mult la aspectul penajului si vor sa fie mereu ingrijiti. Amplasati in colivie si o cadita speciala pentru canari, acoperita. Ii va placea la nebunie sa o si foloseasca. La inceput poate fi reticient cu acest nou obiect insa in timp ii va intelege scopul. Vara il puteti stropii chiar dumneavoastra cu un pulverizator pentru a-l racori si a-l ajuta sa se mentina curat. Canarii nu sunt atat de jucausi ca si perusii insa se bucura de jucarii. Cel mai iubit este leganul, amplasat in mijlocul coliviei. Le place sa se hinte adesea. Evitati oglinzile pentru motivul enuntat mai sus. In rest orice alta jucarie este bine venita, insa nu exagerati. Pentru el e mai distractiv sa cante decat sa se joace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu